Background

Otvorenost životu
i Billingsova ovulacijska metoda®

Međunarodna konferencija Svjetske organizacije za Billingsovu ovulacijsku metodu®

S pratećim programom tečajeva za podučavatelje

Datum: 12. – 15. svibanj 2016.

Mjesto održavanja: Nadbiskupijski pastoralni institut, Zagreb, Hrvatska

Program konferencije (.pdf)

Održana je Svjetska konferencija WOOMB International!

Od 12. do 14. svibnja ove godine u Zagrebu se održala međunarodna konferencija Svjetske organizacije za Billingsovu ovulacijsku metodu® (WOOMB International).

Na konferenciji je prisustvovalo oko 150 podučavatelja i promotora Billingsove ovulacijske metode®. Više od stotinu sudionika došlo je iz inozemstva, točnije iz 23 zemlje sa svih 5 kontinenata svijeta! Međunarodni govornici iz Francuske, Španjolske, Velike Britanije, Italije, Čilea, Slovačke, Egipta, Australije i Hrvatske iznijeli su različite aspekte primjene Billingsove ovulacijske metode, te raspravljali o njenoj ulozi u bračnom i obiteljskom životu.

Premda dolaze iz različitih krajeva i govore različite jezike, svi su sudionici bili ujedinjeni u zajedničkoj želji da slušajući iskusne svjetske i europske poznavatelje ove metode obogate svoje znanje i ponovno se oduševe za predan rad na širenju ove metode u svojim gradovima i svojim zemljama. Tijekom službenog dijela programa, a posebno na Svečanoj konferencijskoj večeri osjećao se duh jedinstva i pripadnosti jednih drugima, pripadnosti zajednici ljudi koji dijele iste vrijednosti i isto uvjerenje o važnosti i dobrobitima Billingsove ovulacijske metode za život pojedinaca, obitelji i društva.

Na konferenciji su sudjelovali i brojni zdravstveni djelatnici koji su svoje znanje o primjeni Billingsove ovulacijske metode u dijagnostici i liječenju poremećaja reproduktivnog zdravlja i plodnosti mogli obnoviti i proširiti na jednodnevnom tečaju pod nazivom „Praćenje plodnosti od menarhe do menopaze – dobrobiti za zdravlje“. Tečaju je prisustvovalo i dvadesetak zdravstvenih djelatnika iz Hrvatske koji su izrazili svoje oduševljenje vrijednim i za njih posve novim spoznajama o plodnosti žene. Sudjelovanje na tečaju bodovale su Hrvatska liječnička komora, Hrvatska ljekarnička komora i Hrvatska komora medicinskih sestara.

Veći dio sudionika je nakon završetka konferencije nastavio druženje i učenje tijekom četverodnevnog tečaja za podučavatelje Billingsove ovulacijske metode. Podijeljeni u tri skupine na temelju poznavanja i iskustva u podučavanju, polaznici su mogli kroz interaktivan rad produbiti svoje znanje i razmijeniti iskustva. Posebna pažnja se na ovom tečaju pridavala osposobljavanju podučavatelja za individualni rad sa ženama i parovima, kako bi bili u stanju pouzdano i odgovorno voditi parove kroz razdoblje učenja metode i stjecanja samostalnosti u njenoj primjeni.

Ovo je prva konferencija Svjetske organizacije za Billingsovu ovulacijsku metodu® koja se održala u Europi, te nam je velika čast što je upravo Hrvatska odabrana za domaćina ovog skupa. Sudionici konferencije izrazili su veliko zadovoljstvo organizacijom konferencije, sadržajem predavanja i radionica, te ozračjem koje je vladalo tijekom konferencije i tečajeva. Oduševljeni su gostoljubivošću Hrvata i ljepotom naše domovine. Sa sobom su ponijeli, pored materijalnih uspomena, mnoga lijepa sjećanja, nova prijateljstva i obnovljeni entuzijazam za širenje prirodnog planiranja obitelji i promociju zdravlja i obiteljskih vrijednosti.

Marija Ćurlin, predsjednica CPPO
Zagreb, 6. lipnja 2016. godine